Početna / Blog / Hobi biblioteka

Hobi biblioteka

Komplet od 5 knjiga koje je štampan 1983 godine, ali su i danas aktuelne kada je u pitanju uređenje doma. Sve knjige su u orginalu štampane na nemačkom, pa su prevođene na naš jezik. Same knjige pružaju osnovne informacije i uz to imaju dosta ilustracija. Čak i ako ne planirate sami da radite, pružiće vam uvid o čemu treba razgovarati sa majstorim.

Izdavač – Građevinska knjiga

Kategorija – uređenje doma

Pismo – latinica

Povez – broširan povez

Godina izdanja – 1983

Format – 15 x 20 cm

ISBN  –  nema

ISSN – nema

Svaka od knjiga je posvećena jednom segmentu sređivanja doma. Na taj način se čitalac ne dovodi u situaciju da treba nabaviti ceo komplet, dovoljno je da kupi samo onu koja obrađuje temu koja njega lično zanima.

komplet knjiga uradi sam
izvor – retkeknjige.com

komplet knjiga sam svoj masjtor
izvor – retkeknjige.com

Kako je sama tematika sređivanja objekata suviše obimna, ove knjige nude osnovne informacije kako stvari treba odraditi. Bez obzira što su dosta davno izašle i dalje su aktuelne jer se stvari rade na isti način. Najviše razlika između toga što je napisano i onoga što je danas aktuelno ima u izboru materijala koji se koriste.

One nisu od koristi samo ako planirate nešto novo praviti, mogu biti i od pomoći i ako radite neku rekonstrukciju. Ogroman plus je veoma bogata ilustrovanost onoga o čemu se piše, što celu materiju može učiniti lakšom čak i ako sa svim tim do sada niste imali dodirnih tačaka.

Lamperija i unutrašnje drve obloge

obrada drveta u enterijeru
izvor – retkeknjige.com

Kako nema nekih rednih brojeva prvo ćemo predstaviti knjigu „Lamperija i unutrašnje drve obloge“. U njoj je sa dosta ilustracija prikazano kako da se postavi lamperija i druge slične stvari, na kvalitetan način a da se ne vide tragovi spajanja. Dobar deo knjige je posvećen alatima koji se koriste sa prikazom kako se one koriste.

Pogledajte kompletan prikaz knjige „Lamperija i unutrašnje drve obloge“

Preuredimo potkrovlje za stanovanje

uređenje potkrovlja
izvor – retkeknjige.com

U periodu osamdesetih godina je bio veliki bum preuređivanja neiskorišćenog prostora, te je knjiga „Preuredimo potkrovlje za stanovanje“ bila veoma tražena. Od svih 5 knjiga koje čine komplet, ona je najobimnija jer obrađuje sve segmente vezane za uređenje potkrovlja. Kako je u pitanju privođenje prostora za život, a koji nije u startu bio previđen za to prikazano je sve na šta trebate obratiti pažnju.

Pročitajte kompletan prikaz knjige „Preuredimo potkrovlje za stanovanje“

Betoniranje i zidanje

osnovno o betoniranju i zidanju
izvor – retkeknjige.com

Poznato je da se kuća pravi od temelja, pa smo prvo možda trebali da prikažemo knjigu „Betoniranje i zidanje“. Malo manje se ona bavi betoniranjem i radovima koji mu prethodne. Ali je zato zidanje veoma detaljno prikazano sa dosta ilustracija, što može da pomogne da se stvari bolje shvate. Ovako to bude sve pokriveno sa malterom, pa se retko vidi kako su slagane cigle ili blokovi.

Pročitajte kompletan prikaz knjige „Betoniranje i zidanje

Toplotna i zvučna izolacija u zgradama

termo izolacija objekata
izvor – retkeknjige.com

O knjizi „Toplotna i zvučna izolacija u zgradama“ možemo reći da je to trenutno najaktuelniji deo kompleta. Mada su navedena toplotna i akustična izolacija objekata, treba napomenuti da ima dobar deo posvećen hidroizolaciji podruma i same kuće. Same tehnike nisu zastarele bez obzira na godinu izdavanja, samo su se pojavili neki noviji materijali.

Pročitajte kompletan prikaz knjige „Toplotna i zvučna izolacija u zgradama“

Sanitarne inslalacije – održavanje i opravka

sređivanje vodovoda i odvoda
izvor – retkeknjige.com

Najtanja u kompletu jeste knjiga „Sanitarne inslalacije – održavanje i opravka“, ali to ne znači da najmanje vredi. Kada se ima u vidu koji su troškovi da se uredi kupatilo, vema je isplativo da se dobro informišete o svim detaljima. Bilo kakav previd vodi kasnije do prepravki koje nikako nisu jeftine. Jedina manja zamerka ide na račun toga što su uglavnom za prikaz uz tekst korišćene fotografije umesto ilustracija, pa u nekim slučajevima se ne vidi dobro o čemu je reč.

Pročitajte kompletan prikaz knjige „Sanitarne inslalacije – održavanje i opravka“