Leksikon lova i ribolova

Leksikon lova i ribolova – grupa autora

Izdavač – Panorama

Kategorija – lov

Broj stranica – 490

Pismo – latinica

Povez – tvrdi

Godina izdanja – 1964

Format – 14 x 19 cm

Tiraž – nepoznat

ISBN  –  nema

Korice knjige o lovu i pecanju
izvor – retkeknjige.com
knjiga na prodaju

Knjiga “Leksikon lova i ribolova” koju je napisala grupa autora je za svoje doba veoma obimno delo. Tekst u knjizi je podeljen i organizovan prema slovima u abecedi, te su pojmovi iz lova i ribolova izmešani. Ovo nikako nije minus, koga zanima neki pojam lako će da ga nađe.

Stepen obrade termina u knjizi zavisi od njihove popularnosti i sretanja sa njima na terenu. Za neke sinionime je prosto navedeno pod kojim se frazama nalazi opširniji opis.

Da bi prikazali neke od opširnijih opisa navešćemo ovde par citata iz knjige

  • oblajavanje pronađene divljači” – glasanje psa koji je pronašao izgubljenu, ranjenu divljačposle smrtonosnog hica, a ne može je doneti jer je preteška
  • gađanje u glinene golubove” – lovačka disciplina, gađa se u glinene golubove u svrhu vežbanja na pokretnu metu u zraku, priređuju se i utakmice.
  • prsluk za ribolov” – prsluk sa više posebno ugrađenih džepova za ribolovni pribor koji se upotrebljava kada je ribolovac prinuđen gaziti duboke vode i smeta mu ribolovna torba prilikom bacanja varalice ili umjetne muhe.

Pored toga je opisan veliki broj životinja, predstavićemo ovde par citata iz knjige

  • droplja mala” – otis tetrax (franc. petite outarde, canepetière tal. gallina prataioli, njem. zwergtrappe, engl. little bustard) red : droplja, porodica : droplja. Mnogo je manja od droplje velike (do 40cm dužine i do 1,20 kg težine). Glava i leđa peščane boje, lagano išarana tamnijim perima, trbuh beli. Ženka svetlije boje od mužjaka, vrat istobojan sa leđima, mužjak na početku vrata, pokraj glave i na svršetku vrata do trupa ima dve bele crte, između tih crta vrat je tamnije boje. Leti veoma brzo i ne mnogo većoj visini od droplje velike. Živi u manjim jatima, prilikom seobe se udružuje u velika jata. Gnezdi se na zemlji, kod nas u Makedoniji i južnoj Srbiji. Meso veoma ukusno.
  • Kuna zlatica” – martes martes (franc. martre, tal. martora, njem. edelmarder, engl. pine marten) red:zveri, porodica:kuna, narsate do 80 cm, ubraja se i dužina repa oko 25cm. Glava okrugla sa kratkom gubicom, smeđim očima i kratkim poluokruglim ušima. Vrat kratak, telo izduženo, noge odulje, rep velik i kitnjast. Boja dlake tamnosmeđe – kestenjava, poddlaka sivožućkasta. Od podbratka prema prsima širi se velika žutonarandžasta mrlja, svetlija ili tamnija. Boja nogu tamnosmeđa, prema šapama crna. Živi u gustim i mirnim šumama u starim šupljem drveću. Brza, okretna i krvoločna, hrani se pticama, miševima, zečevima, velikim tetrebom i svom pernatom divljači. Krzno veoma cenjeno.
  • Mrena” – barbus barbus (franc. barbeau) slatkovodna riba, naraste do 80cm, težine do 9kg. Glava srednje veličine, usta smeštena sa donje strane, usnice debele i mesnate, na gornjoj usnici dva paralelna ticala (brčići), prvi kraći, drugi duži. Telo gotovo valjkasto, produženo, lagano sedlasto, ljuskasto od glave prema telu, u hrptu nešto povišeno, uz rep suženo. Gornji delovi tamnozeleni, strane svetlije, donji delovi belkasto zelenkasti ili žućkasti. Leđna peraja nešto iz najvišeg dela leđa, široka i lagana udubljenja. Prsna peraja nisko uz škržni otvor, trbušna peraja u istoj visini sa leđnima, podrepna peraja manja lepezasta, repna velika, visokog raspona i nepravilno rašljasta. Živi u tekućim vodama sa pjeskovitim i šljunčanim dnom, zimi se zavlači u jatima u mulj i prespava zimski san. Mresti se u proleće. Hrani se crvima, ribama, algama, ribljim jajima i raznim otpadcima, ponajviše noću, pa je i ribolov noću plodan. Ikra otrovna. Meso dobro, ali nije cenjeno, jer ima dosta sitnijih kostiju.

Mada je u pitanju leksikon, odlično je ilustrovan.Uglavnom su u pitanju crteži, od čega je dpbar deo u boji. Tako je uglavnom prikazana krupnija divljač, sa slikama preko cele strane, a deo tih slika divljači i riba je u crno beloj boji preko cele strane. Takođe su prikazane siluete ptica i divljači, što se ređe viđa, ali može biti od pomoći u prirodi. Pored navedenih ilustracija, tu je i veliki broj manjih koje ilustruju određene pojmove opisane u knjizi.

Knjiga je u tvrdim koricama i odlično je povezana. Od koristi može biti kada se želi saznati ponešto o konkretnom terminu. Međutim i zanimljiva je da se čita redom, naravno ukoliko ste ljubitelj prirode.

Slike knjige

zadnje korice leksikona
izvor – retkeknjige.com
Naslovna strana leksikona o ribolovu i lovu
izvor – retkeknjige.com
Pojmovi pod slovom a
izvor – retkeknjige.com
prikaz čaplji
izvor – retkeknjige.com
prikaz divljeg zeca
izvor – retkeknjige.com
prikaz jazavca
izvor – retkeknjige.com
opis jarebice
izvor – retkeknjige.com
opis kako se prate tragovi divljači
izvor – retkeknjige.com
opis medveda
izvor – retkeknjige.com
opis sitnijih riba za ribolov
izvor – retkeknjige.com
pojmovi pod slovom p
izvor – retkeknjige.com
opis olova za ribolov
izvor – retkeknjige.com
prikaz puške kuglare
izvor – retkeknjige.com
opis sokolova sa ilustracijama
izvor – retkeknjige.com
prikaz šljuka sa slikama
izvor – retkeknjige.com
pojmovi pod v i pod w
izvor – retkeknjige.com
poljske price
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige “Leksikon lova i ribolova”

Sadržaj ove knjige je organizovan prema slovima iz abecede.