Početna / Blog / Leksikon lova i ribolova

Leksikon lova i ribolova

Leksikon lova i ribolova – grupa autora

Izdavač – Panorama

Kategorija – lov

Broj stranica – 490

Pismo – latinica

Povez – tvrdi

Godina izdanja – 1964

Format – 14 x 19 cm

Tiraž – nepoznat

ISBN  –  nema

‏‏‎ ‎

Korice knjige o lovu i pecanju
izvor – retkeknjige.com
knjiga na prodaju

‏‏‎ ‎

Knjiga „Leksikon lova i ribolova“ koju je napisala grupa autora je za svoje doba veoma obimno delo. Tekst u knjizi je podeljen i organizovan prema slovima u abecedi, te su pojmovi iz lova i ribolova izmešani. Ovo nikako nije minus, koga zanima neki pojam lako će da ga nađe.

‏‏‎ ‎

Stepen obrade termina u knjizi zavisi od njihove popularnosti i sretanja sa njima na terenu. Za neke sinionime je prosto navedeno pod kojim se frazama nalazi opširniji opis.

‏‏‎ ‎

Da bi prikazali neke od opširnijih opisa navešćemo ovde par citata iz knjige

  • oblajavanje pronađene divljači“ – glasanje psa koji je pronašao izgubljenu, ranjenu divljačposle smrtonosnog hica, a ne može je doneti jer je preteška
  • gađanje u glinene golubove“ – lovačka disciplina, gađa se u glinene golubove u svrhu vežbanja na pokretnu metu u zraku, priređuju se i utakmice.
  • prsluk za ribolov“ – prsluk sa više posebno ugrađenih džepova za ribolovni pribor koji se upotrebljava kada je ribolovac prinuđen gaziti duboke vode i smeta mu ribolovna torba prilikom bacanja varalice ili umjetne muhe.

‏‏‎ ‎

Pored toga je opisan veliki broj životinja, predstavićemo ovde par citata iz knjige

  • droplja mala“ – otis tetrax (franc. petite outarde, canepetière tal. gallina prataioli, njem. zwergtrappe, engl. little bustard) red : droplja, porodica : droplja. Mnogo je manja od droplje velike (do 40cm dužine i do 1,20 kg težine). Glava i leđa peščane boje, lagano išarana tamnijim perima, trbuh beli. Ženka svetlije boje od mužjaka, vrat istobojan sa leđima, mužjak na početku vrata, pokraj glave i na svršetku vrata do trupa ima dve bele crte, između tih crta vrat je tamnije boje. Leti veoma brzo i ne mnogo većoj visini od droplje velike. Živi u manjim jatima, prilikom seobe se udružuje u velika jata. Gnezdi se na zemlji, kod nas u Makedoniji i južnoj Srbiji. Meso veoma ukusno.
  • Kuna zlatica“ – martes martes (franc. martre, tal. martora, njem. edelmarder, engl. pine marten) red:zveri, porodica:kuna, narsate do 80 cm, ubraja se i dužina repa oko 25cm. Glava okrugla sa kratkom gubicom, smeđim očima i kratkim poluokruglim ušima. Vrat kratak, telo izduženo, noge odulje, rep velik i kitnjast. Boja dlake tamnosmeđe – kestenjava, poddlaka sivožućkasta. Od podbratka prema prsima širi se velika žutonarandžasta mrlja, svetlija ili tamnija. Boja nogu tamnosmeđa, prema šapama crna. Živi u gustim i mirnim šumama u starim šupljem drveću. Brza, okretna i krvoločna, hrani se pticama, miševima, zečevima, velikim tetrebom i svom pernatom divljači. Krzno veoma cenjeno.
  • Mrena“ – barbus barbus (franc. barbeau) slatkovodna riba, naraste do 80cm, težine do 9kg. Glava srednje veličine, usta smeštena sa donje strane, usnice debele i mesnate, na gornjoj usnici dva paralelna ticala (brčići), prvi kraći, drugi duži. Telo gotovo valjkasto, produženo, lagano sedlasto, ljuskasto od glave prema telu, u hrptu nešto povišeno, uz rep suženo. Gornji delovi tamnozeleni, strane svetlije, donji delovi belkasto zelenkasti ili žućkasti. Leđna peraja nešto iz najvišeg dela leđa, široka i lagana udubljenja. Prsna peraja nisko uz škržni otvor, trbušna peraja u istoj visini sa leđnima, podrepna peraja manja lepezasta, repna velika, visokog raspona i nepravilno rašljasta. Živi u tekućim vodama sa pjeskovitim i šljunčanim dnom, zimi se zavlači u jatima u mulj i prespava zimski san. Mresti se u proleće. Hrani se crvima, ribama, algama, ribljim jajima i raznim otpadcima, ponajviše noću, pa je i ribolov noću plodan. Ikra otrovna. Meso dobro, ali nije cenjeno, jer ima dosta sitnijih kostiju.

‏‏‎ ‎

Mada je u pitanju leksikon, odlično je ilustrovan.Uglavnom su u pitanju crteži, od čega je dpbar deo u boji. Tako je uglavnom prikazana krupnija divljač, sa slikama preko cele strane, a deo tih slika divljači i riba je u crno beloj boji preko cele strane. Takođe su prikazane siluete ptica i divljači, što se ređe viđa, ali može biti od pomoći u prirodi. Pored navedenih ilustracija, tu je i veliki broj manjih koje ilustruju određene pojmove opisane u knjizi.

‏‏‎ ‎

Knjiga je u tvrdim koricama i odlično je povezana. Od koristi može biti kada se želi saznati ponešto o konkretnom terminu. Međutim i zanimljiva je da se čita redom, naravno ukoliko ste ljubitelj prirode.

‏‏‎ ‎

zadnje korice leksikona
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

Naslovna strana leksikona o ribolovu i lovu
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

Pojmovi pod slovom a
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

prikaz čaplji
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

prikaz divljeg zeca
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

prikaz jazavca
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis jarebice
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis kako se prate tragovi divljači
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis medveda
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis sitnijih riba za ribolov
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

pojmovi pod slovom p
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis olova za ribolov
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

prikaz puške kuglare
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

opis sokolova sa ilustracijama
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

prikaz šljuka sa slikama
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

pojmovi pod v i pod w
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

poljske price
izvor – retkeknjige.com

‏‏‎ ‎

Sadržaj knjige „Leksikon lova i ribolova“

‏‏‎ ‎

Sadržaj ove knjige je organizovan prema slovima iz abecede.