Mamci i valjci

Mamci i valjci – Dipl inž. Miloš Đonić

Izdavač – IGRO “Sportska knjiga”, Beograd

Kategorija – ribolov

Pismo – latinica

Broj stranica – 108

Povez – meki povez

Godina izdanja – 1986.

Format – 12 X 19 cm

Tiraž – 3000

ISBN – 86-7107-016-6

Slika knjige "Mamci i valjci"
izvor – retkeknjige.com

Knjiga “Mamci i valjci” napisana je kao priručnik za sportske ribolovce. Ova hobi – knjiga specijalizovano se bavi prirodnim i veštačkim mamcima, kao i vrstama hrane za primamu i ulov ribe na našim vodama.Autor je Miloš Đonić.

Sadržaj knjige je podeljen u nekoliko celina. Prvi, opšti deo predstavlja uvod u samu disciplinu sportskog ribolova: kako početi, koji pribor nabaviti, kako vezati udicu i gde je zabaciti. Autor nam daje preporuke za način, vreme i dubinu lova, kao i koju udicu, mamak i najlon koristiti za svaku vrstu koja se peca u našem podneblju. Takođe nalazimo podelu rečne ribe po načinu života i ishrani, kao i po vrstama. Prikazuje aktivnost ribljih vrsta u zimskom periodu, kao i pre i posle mresta.

U drugom delu opisani su prirodni mamci i kada se koji koristi. Treći deo govori o čuvanju mamaca i specifičnim potrebama određenih vrsta ribe. U četvrtom poglavlju opisani su valjci, njihov način pripreme i “male ribolovačke tajne”. Na kraju knjige dat je spisak korišćene literature.

Knjiga je ilustrovana crno-belim crtežima i ponekom fotografijom srednjeg kvaliteta koji prikazuju različite mamke, načine njihovog nameštanja, kao i vezivanje udica i čvorova.

Knjiga Mamci i valjci” nastala je kao rezultat istraživačkog rada i dugogodišnjeg iskustva autora. Napisana je čitljivo i pregledno, pa je razumljiva ribolovcima početnicima, a onima koji imaju iskustva u ovoj cenjenoj i popularnoj disciplini daje jasan prikaz praktičnih znanja na jednom mestu.

Slike knjige

Naslovna strana knjige Mamci i valjci
izvor – retkeknjige.com
Predstavljanje rečnih riba
izvor – retkeknjige.com
Početak poglavlja Mamci
izvor – retkeknjige.com
Prikaz slika živih mamaca za pecanje
izvor – retkeknjige.com
Kako se postavljaju mamci na udicu  - opis
izvor – retkeknjige.com
Prikaz insekata i naslov u knjigi
izvor – retkeknjige.com
Ilustracije postupka
izvor – retkeknjige.com
Opis postavljanja pure
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige “Mamci i valjci”

Predgovor

I- Opšti deo

II- Mamci

III- Po malo od svega

IV- Valjci

Literatura