Početna / Blog / Ptice Dunavske banovine

Ptice Dunavske banovine

Ptice Dunavske banovine – grupa autora
Izdavač – Lovački savez Vojvodine
Kategorija – lov
Pismo – deo na ćirilici, deo na latinici
Broj stranica – 119
Povez – meki povez
Godina izdanja – 2008
Format – 11 X 18 cm
Tiraž – 1000
ISBN – 978-86-910837-1-7

prednja korica knjige
izvor – retkeknjige.com

Knjiga “Ptice pernata divljač Dunavske banovine” čiji su autori Boris Garovnikov, Miloš Beuković i Milenko Zeremski je izvod iz “Lovačkog glasnika”. Obrađen je period od 1922 godine do 1941 godine. Cilj je bio da se iz tih lovačkih novina izdvoje informacije koje bi mogle biti interesantne svima koji se bave ornitologijom i posmatranjem ptica. Naravno ima tu još mogućnosti gde se te informacije mogu koristiit, ali da ih ne nabrajam sve.

Na početku knjige su date osnovne informacije o novinama “Lovački glasnik”, o Dunavskoj banovini te o zakonima koji su tada važili za lov, a bili su vezani za ptice. Nakon toga su složeni izvodi iz časopisa uz koje su navedeni podaci o godini kad je taj broj izašao, konkreno broju časopisa i broju strane na kojoj se tekst o pernatoj divljači nalazi. Ti izvodi iz članaka u novinama nisu nimalo menjani, nego su preneti u orginalu.

Nakon izvoda iz novina se nalaze registri i to prvo registar latinskih imena ptica, uz brojeve časopisa gde se spominju, što omogućava snalaženje i bolje korišćenje knjige. Potom ide registar srpskih imena ptica isto sa navođenjem brojeva časopisa gde su spomenuta ta imena, a nakon toga ide i registar starih naziva ptica, jer je u to vreme bilo uobičajno da svaki kraj Srbije ima neka svoja imena ptica koja su lovci koristili. Nakon toga ide i registra lokaliteta, odnosno mesta koja se spominju u izvodima iz “Lovačkog glasnika”.

Mada po veličini i obimu ne deluje kao neko kapitalno delo, vo je svakako značajan vodič koji pomaže da se ostvari bolji uvid u stanje ptičije populacije kroz vreme na ovim prostorima. Tu ima podataka o odstrelu, hvatanjuptica, o prstenovanim pticama sa kojima su se lovci susretali. Polako se uvode postupci praćenja ptica, beleženja vrsta i brojnosti, kao i o pojavi ptica selica.

Knjiga je ilustrovana sa slikama koje su objavljivane u samom časopisu, pa kako tad nisu bile velike mogućnosti za štampu fotografija, one se ni ovde ne prenose nešto preterano kvalitetno. Ali i sa takvim osrednjim kvalitetom su od prilične pomoći da se ostvari uvid o čemu se piše (ne znaju svi baš kako izgleda ptica ražanj (Plegadis falcinellus)).

Slike knjige

zadnja korica
izvor – retkeknjige.com

naslovna strana
izvor – retkeknjige.com

poglavlje o lovačkom glasniku
izvor – retkeknjige.com

poglavlje o zakonu o lovu
izvor – retkeknjige.com

izvodi iz članaka o pticama
izvor – retkeknjige.com

ornitološke vesti
izvor – retkeknjige.com

prestavljanje patke
izvor – retkeknjige.com

predstavljanje orla i detlića
izvor – retkeknjige.com

posmatranje ptica u bačkoj - opis
izvor – retkeknjige.com

registar imena ptica
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige ” Ptice pernata divljač Dunavske banovine”

Predgovor

Lovački glasnik

Dinavska banovina

Lovno zakonodavstvo u kraljevini Jugoslaviji

Podaci …Podaci

Registar latinskih imena ptica

Registar srpskih imena ptica

Registar starih imena ptica

Registar lokaliteta

Prilozi