Ren – priručnik

Ren – Vukašin Bjelić
Izdavač – Poljoprivredna biblioteka Draganić
Kategorija – poljoprivreda
Pismo – ćirilica
Broj stranica – 44
Povez – meki povez
Godina izdanja – 2004
Format – 12 X 21 cm
Tiraž – 3000 komada
ISBN – 86-441-0528-0

prednja korica knjige "Ren"
izvor – retkeknjige.com

Knjiga “Ren” koju je napisao Vukašin Bjelić spada u specijalizovanu literaturu i pokriva povrće o kom se kod nas nije mnogo pisalo. Većina stanovništa na ovim prostorima zna ren samo kao začin koji se povremeno koristi i to uglavnom kao dodatak suvoj hrani. Često se koristi kad su određeni verski praznici i ljudi ga uglavnom tad jedu. Međutim on se može koristiti mnogo više, ne samo u smislu ishrane, nego i kao namernica koja je dobra za zdravlje, ali i kao dodatak kozmetičkim preparatima.

U ovoj knjizi o gajenju rena se postepeno prvo objašnjava negovo poreklo i da tako kažemo sorte. Nakon toga se se piše o uslovima uspevanja, koji su veoma zanimljivi, jer na primer može da dođe usled velikih minusa do zamrzavanja dela korena koji se oporavlja kad ugrije. Ovo su informacije iz Rusije gde temperatura može može da padne do do minus 45 stepani celzijusovih. Sa druge strane mu ne smetaju ni sušni periodi jer ima razvijen korenov sistem koji može da povuče vlagu iz dubljih slojeva zemlje. Jedino što može napraviti problem jeste ako se dozvoli zakorovljenost parcele gde se gaji, gde uzgoju rena najviše smetaju širokolisni korovi.

Nakon toga se piše o proizvodnji reznica, sadni i negi mladih biljaka. Tu je i poglavlje o bolestima i štetočinama koje napadaju biljku ren. Naredna poglavlja u ovoj knjizi su o berbi plodova, to jeste vađenju korena te njegovom sortiranju i kasnije čuvanju. Pred kraj knjige se piše o upotrebi rena u ishrani i kako se koristi za zdravlje.

Knjiga je ilustrovana crno belim fotografijama i ima nešto crteža koji su od pomoći da se bolje razume ono o čemu se piše. Ono što je meni privuklo pažnju jeste proizvodnja rena u šablonima, gde se reznice ubacuju u cev određenog prečnika, tako da sa oba kraja viri malo reznice. na jednom kraju se razvija nadzemni deo biljke, dok na drugom ide koren koji ide u zemlju. Deo koji je u šablonu takođe se ispunjava korenom, koji može da raste samo do određenog prečnika i koji ostaje gladak nakon vađenja. Na taj način se dobijaju ujednačeni korenovi celera koji na tržištu dobijaju veću cenu.

Slike knjige

zadnja korica knjige
izvor – retkeknjige.com
naslovna strana knjige
izvor – retkeknjige.com
opis biljke ren
izvor – retkeknjige.com
opis korena rena i kako se razmnožava
izvor – retkeknjige.com
poglavlje o reznicama rena
izvor – retkeknjige.com
poglavlje o vađenju korena
izvor – retkeknjige.com
poglevlje o navodnjavanju povrća
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige “Ren”

Uvod

Botaničke osobine

Uslovi uspevanja sorte

Agrotehnika

Bolesti i štetočine rena

Organska proizvodnja

Čuvanje

Sortiranje i pakovanje

Prerada rena

Ren u kulinarstvu

Ren za zdravlje

Ekonomičnost proizvodnje rena

Literatura