Kućni majstor II

Kućni majstor II – Mikele Latore i Gvido Vejler

Izdavač – Narodna knjiga

Kategorija – uređenje doma

Pismo – latinica

Broj stranica – 256

Povez – meki povez

Godina izdanja – 1982

Format – 12,5 X 19 cm

Prevod – Olivera Banković

Tiraž – 15 000 komada

ISBN  –  nema

ISSN – nema

izvor – retkeknjige.com

Knjiga “Kućni majstor 2” čiji su autori Mikele Latore i Gvido Vejler je drugi deo kompleta od dve knjige. Naziv orginala je Guida alla manutenzione dalla casa, a autora Michele La Torre i Guido Weiller.

Prvi deo knjige ima nastavak iz prve knjige, prikazuje se rad sa vodoinstalacijama u kupatilu. Prikazan je princip funkcionisanja i opisan postupak zamene nekih delova u kupatilu.

Druga sekcija u knjizi se bavi grejanjem kuće. Predstavljeni su načini kako se prostorije mogu zagrevati, te na koji način se može to sve sprovesti u delo. Ipak najviše ovog dela knjige je posvećen montaži i održavanju centralnog grejanja.

Treći deo knjige se bavi obradom drveta i uopšteno stolarskim radovima. Tu su predstavljene tehnike kako se radi, na primer kako se prave spojevi drveta, da bi se dobila stabilna i čvrsta konstrukcija. Nakon toga se piše o popravkama na drvenariji.

Na deo knjige o stolariji se nadovezuje deo posvećen tapetariji. Pored tapaciranja nameštaja se opisuje kako odabrati zavese za prostor, te kako ih montirati. Ono što bi sada moglo predstavljati vrednost je deo o radu sa oprugama prilikom tapaciranja, jer se vremenom to znjanje zagubilo, a postoji potražnja za retro nameštajem.

Najveći deo knjige je ipak posvećen zidovima i zidanju, a kao i u drugim poglavljima, ovde su predstavljene detaljno takođe osnove: malter i beton. Zatim slede temelji, hidroizolacija, te kako početi sa zidanjem. opisani su zidovi od kamena, cigala, blokova i gipsanih ploča. Drugi deo ovog poglavlja je posvećen održavanju i popravkama.

Poslednji deo knji je posvećen bojenju zidova i lepljenju tapeta na njih. Pored zidova, delom je obrađeno i farbanje metalnih površina i drveta. Postavljanje tapeta na zidove je bilo hit u periodu kada je ova knjiga štampana, tako da je i tome posvećna prilična pažnja. opisan je postupak odabira tapeta, izračunavanja potrebnog materijala, pripreme zidova i nanošenje podloge, krojenje tapeta, njihovo lepljenje i održavanje. Jedan teo je posvećen i postavljanju tapeta od tkanine.

Knjiga je odlično ilustrovana sa crtežima u boji, ima ih dosta i svi su jasno odštampani. Od velike su pomoći da bi se tekst u knjizi bolje razmeo.

Povezani članci

izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige Kućni majstor 2

  • Radovi na vodovodnoj instalaciji
  • – – – drugi deo
  • Vodovodne instalacije u kupatilu
  • Grejanje u vašem domu
  • Grejanje i problemi grejanja
  • Stolarski radovi
  • Kako izvršiti izbor zavesa i tapetarskog materijala
  • Zidovi – problemi koji se rešavaju četkom i mistrijom
  • Zidarski radovi
  • Kako da obojimo i tapetiramo zidove