Kućni majstor I

Kućni majstor I – Mikele Latore i Gvido Vejler

Izdavač – Narodna knjiga

Kategorija – uređenje doma

Pismo – latinica

Broj stranica – 256

Povez – meki povez

Godina izdanja – 1982

Format – 12,5 X 19 cm

Prevod – Olivera Banković i Nenad Subota

Tiraž – 15 000 komada

ISBN  –  nema

ISSN – nema

naslovna strana Kućni majstor 1
izvor – retkeknjige.com

Knjiga “Kućni majstor 1″ čiji su autori Mikele Latore i Gvido Vejler je prva knjiga iz kompleta od dve knjige. Naziv orginala je Guida alla manutenzione dalla casa, a autora Michele La Torre i Guido Weiller.

Sadržaj je veoma bogat, mada kad se pogleda na kraju knjige šta je navedeno u njemu ne deluje baš tako. U sekciji Alati su predstavljeni: osnovni alati (čekić, odvijač, ključevi, turpije, testera za drvo, testera za metal …), alat za zidarske radove (teški čekić, zidarska kolica, mistrija, kofe i kadice, visak, libela …), alati za bojenje i tapetarske radove (četka za bojenje, valjci i tamponi, kofa i cedilica za četku, četka za kvašenje i sunđer, špahtla, skalpel …). Ovde sam samo dao prikaz jedng poglavlja, sa tim da nisam nabrojao baš sve što sadrži.

Na sličan način su obrađene i ostale oblasti, kao što je osnovni materijal (ekseri, šrafovi, vijci, tiplovi …), lepkovi, rastvarači i maziva (stolarski lepak, sintetski lepkovi, epoksidne smole, gitovi, terpentin, aceton …). I ovo sve je u prvom delu knjige, veoma detaljan opis alata, a potom i materijala koji se koriste najčešće.

Nakon toga sledi deo gde se govori kako se ti materijali upotrebljavaju. Ovome se dota pažnje posvetilo sa posebnim poglavljem vezanim oko eventualnih povreda koje se mogu dogoditi. Mene je to oduševilo, jer se u sličnoj literaturi odmah pristupa objašnjavanju kako nešto uraditi, bez dovoljno uvoda.

U drugom delu knjige se predstavljaju radovi, prvo su električarski. Mada je zamisao bila da se prikažu osnovne stvari, koje nisu previše zahtevne i mogu ih ordatiti “uradi sam” majstori, ipak je to poglavlje dosta obimno. Na samom kraju knjige se nalazi prvi deo poglavlja oko radova na vodovodnoj mreži.

Na kraju moram nešto da napišem oko načina kako je ilustrovan tekst, taj deo posla je fantastično odrađen. U knjizi su samo cržei u boji, nema fotografija. Crteži su jasni, bez obzira na to što su obojani, nema nikakvog prelivanja boja i sličnih problema koji se mogu primetiti u nekim drugim izdanjima. Pored opisnih crteža, prikazan je i određeni broj električnih šema koji prikazuju kako stvar funkcioniše.

Povezani tekstovi

zadnja strana knjige
izvor – retkeknjige.com
prikaz alata klješta i turpije sa opisom
izvor – retkeknjige.com
prikaz alata za merenje
izvor – retkeknjige.com
prikaz šrafova sa tiplama sa opisom
izvor – retkeknjige.com
opis načina brušanja drveta
izvor – retkeknjige.com
kako se vari metal
izvor – retkeknjige.com
osnove lektro instalacija
izvor – retkeknjige.com

Sadržaj knjige Kućni majstor 1

 • Ono što je osnovno za kućnog majstora
 • Alati
 • Nabaviti odgovarajući materijal
 • Šta treba znati
 • Kako izbeći povrede
 • Radovi na instalacijama
 • – – – šta možemo da uradimo sami
 • Održavanje i opravke električnih aparata i instalacija
 • Gas: oprezno rukovanje
 • Radovi na vodovodnoj instalaciji
 • – – – prvi deo
 • Slavine i kanalizacija